Dieta, odżywianie, przepisy
Materiały do pobrania:
Wiosenne porządki dla zdrowia
Wszyscy znamy termin „wiosenne porządki”, który oznacza gruntowne sprzątanie swojego otoczenia (domu, ogrodu) po zimie. Z nastaniem wiosny warto jednak [...]
Hiperinsulinemia a insulinooporność - jaka jest różnica?
Zaburzenia gospodarki węglowodanowej wiążą się z poziomem glukozy we krwi i działaniem insuliny. Osoby, których dotykają te problemy, zapewne zetknęły [...]
Diabulimia - zaburzenie odżywiania w cukrzycy.
Zaburzenia odżywiania stanowią poważny problem kliniczny w krajach rozwiniętych. Stanowią też przyczynę wielu zaburzeń psychofizycznych u młodzieży i młodych dorosłych [...]
Infekcje dróg oddechowych
W obecnym okresie, podczas którego panuje zwiększone ryzyko zachorowań na infekcje dróg oddechowych, zwłaszcza u dzieci, istnieje kilka czynników wpływających [...]
Cukrzycowy obrzęk plamki
Cukrzycowy obrzęk plamki (diabetic macular edema, DME) jest skutkiem jednego z powikłań cukrzycy – retinopatii. Retinopatia cukrzycowa to schorzenie oczu, [...]
Światowy Dzień Cukrzycy 2023 - znaj ryzyko, bądź odpowiedzialny.
Światowy Dzień Cukrzycy obchodzony jest corocznie 14 listopada - w rocznicę urodzin odkrywcy insuliny Fredericka Bantinga. Tematem przewodnim ogłoszonym przez [...]
Jesienne infekcje wirusowe a cukrzyca – podpowiadamy, jak dbać o odporność.
Okres jesienno-zimowy to czas zwiększonego ryzyka zachorowania na choroby infekcyjne, których uniknięcie nie zawsze jest możliwe. Osoby chorujące na cukrzycę, [...]
Stan przedcukrzycowy – radzimy co zrobić, aby nie przekształcił się w cukrzycę.
Stan przedcukrzycowy, nazywany również stanem prediabetycznym sygnalizuje potencjalne wysokie ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 oraz jej powikłań. Szacuje się, że [...]
Papierosy a cukrzyca – namawiamy do rzucenia palenia.
Powszechnie wiadomo, że palenie tytoniu wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie. Jest jedną z głównych przyczyn m.in. nowotworów, chorób układu krążenia [...]
Zasady samokontroli w cukrzycy. Przypominamy, jak prawidłowo używać glukometru, o jakich badaniach powinien pamiętać diabetyk. Doradzamy, jaki glukometr wybrać.
Ponad 100 lat temu, pierwszy amerykański lekarz zajmujący się diabetologią, Elliot P. Joslin, powiedział: „Chorzy na cukrzycę, wiedzący najwięcej - [...]
Wszystkie wpisy
Poradnik
Soki w cukrzycy – jakie są wskazane, a których unikać?
Jeden z ulubionych typów napojów, po które chętnie sięgamy… ale czy słusznie? Sok jest produktem, który niekoniecznie może nam służyć [...]
Czy cukrzyk musi rezygnować z jedzenia słodyczy?
Cukrzyca to choroba cywilizacyjna charakteryzująca się przewlekłą hiperglikemią, czyli zwiększonym poziomem glukozy we krwi. Spowodowana jest ona brakiem odpowiedzi organizmu [...]
Cukrzyk przy stole wielkanocnym. Co jeść, czego unikać?
Wielkanoc to dla większości z nas czas pełen rodzinnych spotkań, jak też pysznego, tradycyjnego jedzenia. Będąc diabetykiem, nie musisz obawiać [...]
Czy diabetyk może używać cukru trzcinowego?
Słodki smak oraz łatwość łączenia z innymi składnikami ze względu na rozpuszczalność – to cechy, które w cukrze cenimy najbardziej. [...]
Banany w cukrzycy – czy to dobry pomysł?
Są żółte, podłużne i smakują wakacjami… któż z nas nie lubi bananów? Ich smakowity miąższ można zmiksować, uzyskując w ten [...]
Miód a cukrzyca – bezpieczny, czy nie do końca?
Słodki, złocisty, gęsty niczym syrop, z lekką nutą kwiatową… choć miód ma swoich przeciwników, wiele osób za nim przepada. I [...]
Czy cukrzycy można zapobiec?
Cukrzyca jako jedyna choroba niezakaźna zyskała miano pandemii XXI wieku. Coraz częściej padają diagnozy, a lekarze alarmują. Dlaczego tak wiele [...]
Mleko a cukrzyca – czy to bezpieczny duet?
Mleko jest produktem, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania. Na jego bazie możemy przyrządzić pyszne omlety, naleśniki [...]
Czy w cukrzycy ciążowej można jeść masło orzechowe?
Masło orzechowe to jeden z ciekawszych produktów do smarowania kanapek. Możemy je również wykorzystywać w trakcie przyrządzania słodkich wypieków, sosów, [...]