Dieta, odżywianie, przepisy
Materiały do pobrania:
Zaburzenia metabolizmu węglowodanów u dzieci i młodzieży.
Zaburzenia metabolizmu glukozy powodujące hiper- lub hipoglikemię występują nie tylko u osób dorosłych i starszych, ale dotykają również dzieci i [...]
Nie daj się złamać! Wyjaśniamy, jak cukrzyca wpływa na zdrowie kości.
Cukrzyca należy do tzw. chorób cywilizacyjnych, związanych ze starzeniem się społeczeństwa oraz zmianą trybu życia na siedzący i niewłaściwymi nawykami [...]
Syndrom wypalenia cukrzycowego tzw. diabetic burnout
Cukrzyca to przewlekła choroba, niekontrolowana prawidłowo grozi poważnymi powikłaniami. Dla utrzymania dobrej jakości życia i kondycji, wymaga od diabetyka uwagi [...]
Obturacyjny bezdech senny u pacjentów z cukrzycą.
Uporczywe chrapanie podczas snu jest uważane za uciążliwe (przez otoczenie), a równocześnie bagatelizowane (przez chorych). Obie grupy często nie są [...]
Pomiar ciśnienia tętniczego krwi: metody, aktualne zalecenia oraz nowe technologie i ich znaczenie dla monitorowania stanu zdrowia.
17 maja obchodziliśmy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego. Został on ustanowiony, aby przekazywać informację o znaczeniu nadciśnienia tętniczego, jego poważnych powikłaniach [...]
Otyłość – choroba, która wymaga leczenia.
Otyłość stanowi obecnie jeden z najistotniejszych problemów zdrowotnych na świecie[1]. Widoczny jest systematyczny wzrost częstości występowania nadwagi i otyłości, zarówno [...]
Wiosenne porządki dla zdrowia
Wszyscy znamy termin „wiosenne porządki”, który oznacza gruntowne sprzątanie swojego otoczenia (domu, ogrodu) po zimie. Z nastaniem wiosny warto jednak [...]
Hiperinsulinemia a insulinooporność - jaka jest różnica?
Zaburzenia gospodarki węglowodanowej wiążą się z poziomem glukozy we krwi i działaniem insuliny. Osoby, których dotykają te problemy, zapewne zetknęły [...]
Diabulimia - zaburzenie odżywiania w cukrzycy.
Zaburzenia odżywiania stanowią poważny problem kliniczny w krajach rozwiniętych. Stanowią też przyczynę wielu zaburzeń psychofizycznych u młodzieży i młodych dorosłych [...]
Infekcje dróg oddechowych
W obecnym okresie, podczas którego panuje zwiększone ryzyko zachorowań na infekcje dróg oddechowych, zwłaszcza u dzieci, istnieje kilka czynników wpływających [...]
Wszystkie wpisy
Poradnik
Nie daj się złamać! Wyjaśniamy, jak cukrzyca wpływa na zdrowie kości.
Cukrzyca należy do tzw. chorób cywilizacyjnych, związanych ze starzeniem się społeczeństwa oraz zmianą trybu życia na siedzący i niewłaściwymi nawykami [...]
Obturacyjny bezdech senny u pacjentów z cukrzycą.
Uporczywe chrapanie podczas snu jest uważane za uciążliwe (przez otoczenie), a równocześnie bagatelizowane (przez chorych). Obie grupy często nie są [...]
Wiosenne porządki dla zdrowia
Wszyscy znamy termin „wiosenne porządki”, który oznacza gruntowne sprzątanie swojego otoczenia (domu, ogrodu) po zimie. Z nastaniem wiosny warto jednak [...]
Infekcje dróg oddechowych
W obecnym okresie, podczas którego panuje zwiększone ryzyko zachorowań na infekcje dróg oddechowych, zwłaszcza u dzieci, istnieje kilka czynników wpływających [...]
Papierosy a cukrzyca – namawiamy do rzucenia palenia.
Powszechnie wiadomo, że palenie tytoniu wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie. Jest jedną z głównych przyczyn m.in. nowotworów, chorób układu krążenia [...]
Kiedy wrzesień to już jesień, wtedy jabłek pełna kieszeń – ale czy również w diecie diabetyka? Odpowiadamy!
Jabłko jest jednym z najczęściej spożywanych owoców na całym świecie. Pozyskuje się je z jabłoni domowej (Malus domestica), która należy [...]
Dlaczego cukrzyk powinien szczególnie dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.
Woda jest składnikiem niezbędnym do życia każdego organizmu, wchodząc w skład wszystkich komórek. U osób dorosłych stanowi około 60% masy [...]
W sezonie grillowym nie można zapominać o zbilansowanej diecie. Wysoki cholesterol a cukrzyca. Jaki jest ich związek? Na co zwracać uwagę?
W sezonie letnim kuszą nas mięsne przysmaki z grilla takie, jak kiełbaski i karkówka. Wiele słyszymy jednak o złym cholesterolu [...]
Nie sól tyle! Czyli o tym, dlaczego warto ograniczyć ilość soli w diecie cukrzyka.
Wyniki badań naukowych wykazują, że przodkowie człowieka spożywali żywność o zawartości soli nie przekraczającej 1 g/dzień. Można zatem wyciągnąć wniosek, [...]