Dieta, odżywianie, przepisy
Materiały do pobrania:
Owoce i warzywa w diecie diabetyka
Lato w pełni, a z nim bogactwo świeżych warzyw i owoców, które niepodważalnie są bardzo ważnymi składnikami w żywieniu człowieka. [...]
O czym należy pamiętać podczas upalnych dni, chorując na cukrzycę?
Pogodne lato i słońce cieszą, jednak upalne dni mogą dawać się we znaki diabetykom. Wskutek zaburzeń metabolicznych, pod wpływem wysokich [...]
Retinopatia cukrzycowa
Retinopatia cukrzycowa to jedno z powikłań cukrzycy, które może prowadzić do utraty wzroku. Wczesne wykrycie oraz właściwe leczenie są kluczowe [...]
Mity żywieniowe w cukrzycy typu 2
Prawidłowe odżywianie to obok stosowania leków, samokontroli i aktywności fizycznej nieodzowny element leczenia cukrzycy typu 2. Wokół tego zagadnienia jednak [...]
Choroby cywilizacyjne - jak im zapobiegać?
Rozwój cywilizacyjny niesie za sobą zarówno nowe możliwości, jak i wyzwania. Z jednej strony zmienia warunki i styl życia, co [...]
Samokontrola w cukrzycy – czym jest Ciągłe Monitorowanie Glikemii (CGM)?
Samokontrola glikemii stanowi jeden z istotnych elementów zarządzania cukrzycą. Z pomocą w tym zadaniu przychodzi rozwój nowoczesnych technologii zapewniających lepszą [...]
Jak prawidłowo przechowywać insulinę: Praktyczne wskazówki dla diabetyków.
Insulina to białko i jak każdy peptyd jest wrażliwa na skrajne temperatury. Zapewnienie właściwych warunków temperatury podczas przechowywania insuliny jest [...]
Cukrzyca i dobre samopoczucie
Tematem przewodnim Światowego Dnia Cukrzycy (obchodzonego corocznie 14 listopada) na lata 2024–2026 jest „Cukrzyca i dobre samopoczucie”. Na dobre samopoczucie [...]
Hiperglikemia – co warto o niej wiedzieć? Objawy, przyczyny, leczenie
Hiperglikemia, czyli podwyższone stężenie glukozy we krwi, może stanowić objaw schorzeń, zaburzeń metabolicznych, infekcji, urazów czy stosowania leków. Nie zawsze [...]
Zaburzenia metabolizmu węglowodanów u dzieci i młodzieży.
Zaburzenia metabolizmu glukozy powodujące hiper- lub hipoglikemię występują nie tylko u osób dorosłych i starszych, ale dotykają również dzieci i [...]
Wszystkie wpisy
Poradnik
Cukrzyk przy stole wielkanocnym. Co jeść, czego unikać?
Wielkanoc to dla większości z nas czas pełen rodzinnych spotkań, jak też pysznego, tradycyjnego jedzenia. Będąc diabetykiem, nie musisz obawiać [...]
Czy diabetyk może używać cukru trzcinowego?
Słodki smak oraz łatwość łączenia z innymi składnikami ze względu na rozpuszczalność – to cechy, które w cukrze cenimy najbardziej. [...]
Banany w cukrzycy – czy to dobry pomysł?
Są żółte, podłużne i smakują wakacjami… któż z nas nie lubi bananów? Ich smakowity miąższ można zmiksować, uzyskując w ten [...]
Miód a cukrzyca – bezpieczny, czy nie do końca?
Słodki, złocisty, gęsty niczym syrop, z lekką nutą kwiatową… choć miód ma swoich przeciwników, wiele osób za nim przepada. I [...]
Czy cukrzycy można zapobiec?
Cukrzyca jako jedyna choroba niezakaźna zyskała miano pandemii XXI wieku. Coraz częściej padają diagnozy, a lekarze alarmują. Dlaczego tak wiele [...]
Mleko a cukrzyca – czy to bezpieczny duet?
Mleko jest produktem, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania. Na jego bazie możemy przyrządzić pyszne omlety, naleśniki [...]
Czy w cukrzycy ciążowej można jeść masło orzechowe?
Masło orzechowe to jeden z ciekawszych produktów do smarowania kanapek. Możemy je również wykorzystywać w trakcie przyrządzania słodkich wypieków, sosów, [...]
Piwo a cukrzyca. Czy diabetyk może pić piwo?
Jeden z najpopularniejszych typów alkoholu. Piwo to nie tylko mniej lub bardziej złocisty trunek. To napój towarzyszący wielu Polakom (i [...]
Cukrzyca ciążowa po porodzie – co powinnaś wiedzieć?
Ciąża jest stanem, w którym troszczymy się o siebie z wyjątkową starannością. Zatem kiedy lekarz diagnozuje u nas cukrzycę ciążową, [...]