Spis treści:
- Dlaczego to takie ważne, by odchudzać się bezpiecznie?
- Co daje cukrzykowi redukcja masy ciała?
- Zasady diety dla Diabetyków.
Dlaczego to takie ważne, by odchudzać się bezpiecznie?
Wiosna to dobra pora na rozpoczęcie starań o zredukowanie masy ciała. Kiedy już minie przesilenie wiosenne mamy zwykle więcej energii, temperatura na zewnątrz zachęca do spacerów
i innych aktywności, pojawiają się świeże warzywa i owoce, które urozmaicają dietę. Należy jednak pamiętać, że zbędnych kilogramów nie nabraliśmy w kilka dni, więc w tydzień czy dwa też nie schudniemy i uzbroić się w cierpliwość. Zwłaszcza osoby z cukrzycą powinny zwracać uwagę, aby odchudzać się bezpiecznie, a zarazem tak, aby uzyskany efekt był trwały. Zbyt szybkie odchudzanie, zbyt restrykcyjna dieta mogą spowodować problemy z utrzymaniem glukozy we krwi na właściwym poziomie, odwodnienie, niedobór ważnych witamin
i minerałów.
Co daje cukrzykowi redukcja masy ciała?
Polskie Towarzystwo Diabetologiczne (PTD) podkreśla w swoich zaleceniach, że jednym z priorytetów leczenia cukrzycy, niezależnie od jej typu, powinno być utrzymywanie prawidłowej masy ciała pacjenta. Pomaga to w osiągnięciu i utrzymaniu optymalnych wartości parametrów glikemii, poziomu cholesterolu i lipidów, ciśnienia tętniczego, a w konsekwencji
w zapobieganiu lub hamowaniu rozwoju powikłań cukrzycy. Ponadto spadek masy ciała, (nawet o 5–10%) sprzyja obniżeniu poziomu glukozy we krwi i wpływa na zmniejszenie dawek leków przeciwcukrzycowych.
Zasady diety dla Diabetyków.
Osoba z cukrzycą, przystępując do odchudzania musi uwzględnić takie czynniki, jak: wiek, ogólny stan zdrowia i ilość kilogramów, jaką planuje zrzucić. Ponieważ wraz z utratą masy ciała może zmieniać się zapotrzebowanie na leki, najlepiej byłoby odchudzanie prowadzić w porozumieniu z lekarzem. Warto również zasięgnąć porady dietetyka, m.in. w celu określenia indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego.
Ogólnie rzecz biorąc Diabetycy powinny przestrzegać zasad prawidłowego żywienia dokładnie takich samych, jak dla osób zdrowych, z dodatkowym uwzględnieniem:
- kontroli wielkości porcji,
- kontroli ilości spożywanych węglowodanów w całej diecie i poszczególnych posiłkach,
- ograniczenia spożycia cukrów łatwo przyswajalnych,
- regularnego spożywania posiłków,
- wolnego tempa jedzenia.
PTD stwierdza, że nie istnieje dieta uniwersalna dla wszystkich osób z cukrzycą. W leczeniu cukrzycy mogą być stosowane, np. dieta śródziemnomorska, dieta DASH, dieta fleksitariańska, diety roślinne. Wszystkie one mają znaczący udział warzyw nieskrobiowych, maksymalne ograniczenie cukrów dodanych oraz rafinowanych zbóż, a także zwiększenie udziału żywności minimalnie przetworzonej. Przy planowaniu diety należy uwzględnić indywidualne preferencje żywieniowe, wiek, płeć, poziom aktywności fizycznej oraz możliwości ekonomiczne. Należy wskazać pacjentom szerokie możliwości indywidualnego wyboru i komponowania diety.
Aby skutecznie schudnąć niezbędne jest zapewnienie ujemnego bilansu energetycznego, czyli dostarczanie organizmowi przez określony czas mniej energii z pożywienia, niż potrzeba do jego funkcjonowania. Dużo łatwiej to osiągnąć, jeśli do diety dołączy się systematyczny, dopasowany do swoich możliwości wysiłek fizyczny. Przystępując do odchudzania należy też pamiętać, że dieta nie tylko ma dostarczać składniki o określonej wartości energetycznej oraz odżywczej, ale również powinna smakować 😊.
Opracowano na podstawie:
- Włodarek D., Wiosenna dieta osoby chorej na cukrzycę; http://diabetologiaonline.pl/diabetyk_cukrzyca1,info,311.html,
- Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2022 Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Curr. Top. Diabetes, 2022; 2 (1): 1–134,
- https://diabetyk.pl/odzywianie/odchudzanie/pozegnaj-zbedne-kilogramy/,
- https://diabetyk.pl/odzywianie/odchudzanie/zbilansowana-dieta-a-masa-ciala/.