3 min czytania

Cukrzyk przy stole wielkanocnym. Co jeść, czego unikać?

Wielkanoc to dla większości z nas czas pełen rodzinnych spotkań, jak też pysznego, tradycyjnego jedzenia. Będąc diabetykiem, nie musisz obawiać się zasiąść przy stole pełnym smakołyków.

Dla osób zmagających się z cukrzycą typu 2, większość potraw wielkanocnych, przy uwzględnieniu drobnych modyfikacji, może być jak najbardziej odpowiednia.

Wielkanoc kręci się wokół jajek, które pomimo wysokiej zawartości cholesterolu, nie wpływają znacząco na poziom cukru we krwi. Cukrzycy typu 2 mogą je jeść pod warunkiem, że w diecie ograniczają tłuszcze nasycone, co można osiągnąć dzięki jedzeniu lekkiego majonezu, zastępowaniu tłustych wędlin- chudym mięsem, wybieraniu pieczonych, nie smażonych potraw. 

Tradycyjna, warzywna sałatka, przez wzgląd na wysoki indeks glikemiczny warzyw poddanych obróbce termicznej,  może nie okazać się najlepszym wyborem. Najlepiej zatem jej unikać, wybierając jako alternatywę sałatkę z surowych warzyw.

Sól w świątecznych daniach można zastąpić pysznymi, naturalnymi przyprawami. Możesz spróbować do swoich dań dodać np. mieszankę ziół prowansalskich.

Co ze słodkościami? Przygotowując świąteczne wypieki warto zrezygnować z cukru na rzecz stewii bądź ksylitolu. Białą, pszenną mąkę można wymienić na mąkę pełnoziarnistą, gryczaną, owsianą, czy też z ciecierzycy – dzięki temu potrawy będę bogatsze w błonnik. Jeśli mowa o dodatkach, w grę wchodzą świeże owoce oraz orzechy – rekomendujemy unikanie mas typu kajmak oraz kandyzowanych, bądź suszonych owoców. Świetną propozycję w menu stanowić będzie np. sernik z półtłustego twarogu, który z dodatkiem owoców będzie cieszył nie tylko podniebienie, ale również oko.

Powyższe wskazówki niestety nie dotyczą wszystkich diabetyków – Ci, chorujący na cukrzycę typu I, muszą codziennie przyjmować insulinę, zaś ich zalecenia dotyczące odżywiania są dużo bardziej restrykcyjne – jednak konsultacja z zespołem diabetologicznym, pozwoli ustalić pyszne menu, które zarówno zadowoli podniebienie, jak też będzie dla chorego  w pełni bezpieczne.

Poza dbaniem o to, co na talerzu radzimy, by również w święta pamiętać o spożywaniu tak, jak codziennie 4-5 niezbyt dużych posiłków. Posiłek powinno się spożywać bez pośpiechu  – powolne jedzenie, pozwala nie tylko lepiej strawić posiłek, ale również zjeść mniej. Świetne oderwanie od biesiadowania przy stole stanowić będzie rodzinny spacer – ruch pomoże wyrównać glikemię, spalić nadmiar kalorii oraz dotlenić mózg. W dni świąteczne warto zintensyfikować częstotliwość pomiarów glikemii, np. glukometrem Glucomaxx, gdyż odbiegają one rytmem od dni codziennych oraz  zmianę pór i rodzajów posiłków. 

Wprowadzenie nieznacznych modyfikacji do wielkanocnego menu, pozwoli diabetykowi czuć się komfortowo przy świątecznym stole, zaś bliscy nie będą kryć zadowolenia, gdy po posiłku będą czuć się lekko, pysznie i zdrowo najedzeni. Zarówno diabetycy, jak też osoby zdrowe, powinny unikać nadmiernego objadania się przy stole wielkanocnym. Rozwaga i umiar pozwolą cieszyć się Wielkanocą, zaś dodatkowe zadbanie o powyższe kwestie, cukrzykom typu 2, pozwoli bez zmartwień o glikemię skupić się na odpoczynku w towarzystwie bliskich osób.

Dobrego świętowania!

Piśmiennicto:

Fuller N, Sainsbury A, Caterson I, Markovic T. Egg Consumption and Human Cardio-Metabolic Health in People with and without Diabetes. Nutrients 2015;7:7399–420.

Chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach, czy nadchodzących wydarzeniach (m.in. darmowych spotkaniach ze specjalistami)?
Zamów nasz newsletter, a niczego nie przeoczysz!

Zapisz się

Jesteśmy tu dla Ciebie!

Masz pytania, chcesz, abyśmy specjalnie dla Ciebie stworzyli artykuł? napisz na adres: redakcja@szkoladiabetyka.pl

Komentarze (0)