Dieta, odżywianie, przepisy
Materiały do pobrania:
Mity żywieniowe w cukrzycy typu 2
Prawidłowe odżywianie to obok stosowania leków, samokontroli i aktywności fizycznej nieodzowny element leczenia cukrzycy typu 2. Wokół tego zagadnienia jednak [...]
Choroby cywilizacyjne - jak im zapobiegać?
Rozwój cywilizacyjny niesie za sobą zarówno nowe możliwości, jak i wyzwania. Z jednej strony zmienia warunki i styl życia, co [...]
Samokontrola w cukrzycy – czym jest Ciągłe Monitorowanie Glikemii (CGM)?
Samokontrola glikemii stanowi jeden z istotnych elementów zarządzania cukrzycą. Z pomocą w tym zadaniu przychodzi rozwój nowoczesnych technologii zapewniających lepszą [...]
Jak prawidłowo przechowywać insulinę: Praktyczne wskazówki dla diabetyków.
Insulina to białko i jak każdy peptyd jest wrażliwa na skrajne temperatury. Zapewnienie właściwych warunków temperatury podczas przechowywania insuliny jest [...]
Cukrzyca i dobre samopoczucie
Tematem przewodnim Światowego Dnia Cukrzycy (obchodzonego corocznie 14 listopada) na lata 2024–2026 jest „Cukrzyca i dobre samopoczucie”. Na dobre samopoczucie [...]
Hiperglikemia – co warto o niej wiedzieć? Objawy, przyczyny, leczenie
Hiperglikemia, czyli podwyższone stężenie glukozy we krwi, może stanowić objaw schorzeń, zaburzeń metabolicznych, infekcji, urazów czy stosowania leków. Nie zawsze [...]
Zaburzenia metabolizmu węglowodanów u dzieci i młodzieży.
Zaburzenia metabolizmu glukozy powodujące hiper- lub hipoglikemię występują nie tylko u osób dorosłych i starszych, ale dotykają również dzieci i [...]
Nie daj się złamać! Wyjaśniamy, jak cukrzyca wpływa na zdrowie kości.
Cukrzyca należy do tzw. chorób cywilizacyjnych, związanych ze starzeniem się społeczeństwa oraz zmianą trybu życia na siedzący i niewłaściwymi nawykami [...]
Syndrom wypalenia cukrzycowego tzw. diabetic burnout
Cukrzyca to przewlekła choroba, niekontrolowana prawidłowo grozi poważnymi powikłaniami. Dla utrzymania dobrej jakości życia i kondycji, wymaga od diabetyka uwagi [...]
Obturacyjny bezdech senny u pacjentów z cukrzycą.
Uporczywe chrapanie podczas snu jest uważane za uciążliwe (przez otoczenie), a równocześnie bagatelizowane (przez chorych). Obie grupy często nie są [...]
Wszystkie wpisy
Poradnik
Dlaczego cukrzyk powinien szczególnie dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.
Woda jest składnikiem niezbędnym do życia każdego organizmu, wchodząc w skład wszystkich komórek. U osób dorosłych stanowi około 60% masy [...]
W sezonie grillowym nie można zapominać o zbilansowanej diecie. Wysoki cholesterol a cukrzyca. Jaki jest ich związek? Na co zwracać uwagę?
W sezonie letnim kuszą nas mięsne przysmaki z grilla takie, jak kiełbaski i karkówka. Wiele słyszymy jednak o złym cholesterolu [...]
Nie sól tyle! Czyli o tym, dlaczego warto ograniczyć ilość soli w diecie cukrzyka.
Wyniki badań naukowych wykazują, że przodkowie człowieka spożywali żywność o zawartości soli nie przekraczającej 1 g/dzień. Można zatem wyciągnąć wniosek, [...]
Cukrzyca a wiosenne odchudzanie. Podpowiadamy, jak zdrowo tracić na wadze.
Wiele osób wraz z nadejściem wiosny podejmuje decyzję o odchudzaniu. Jesienią i zimą, kiedy dzień jest krótki, brakuje nam słońca, [...]
Cukrzyca a dieta wegetariańska.
W diecie ludności krajów wysokorozwiniętych obserwuje się tendencję do nadmiernego spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego, dużych ilości węglowodanów, szczególnie cukru i [...]
Słodziki w diecie diabetyka.
Słodki smak znany nam jest już od pierwszych dni życia – mleko matki, ze względu na obecność laktozy, ma lekko [...]
Infekcje u diabetyka. Zastosowanie inhalatorów w infekcjach dróg oddechowych.
W okresie jesienno-zimowym wszyscy jesteśmy bardziej narażeni na infekcje. Należy jednak zwrócić uwagę na fakt, że diabetycy należą do grupy [...]
Otyłość dziecięca – po 13 r.ż. to już nie przelewki!
Według danych WHO, w 2016 roku 18% światowej populacji dzieci i młodzieży w wieku 5–19 lat zmagało się z nadwagą [...]
Zioła i przyprawy w kuchni diabetyka
Przyprawy to naturalne produkty roślinne lub ich mieszanki, używane do poprawienia smaku i aromatu potraw, mogące mieć dodatkowe właściwości prozdrowotne. [...]