3 min czytania

Czy diabetyk może jeść truskawki?

Za co kochamy truskawki? To jedne z najpopularniejszych letnich owoców. Charakteryzują się słodkim smakiem z orzeźwiająco-kwaskowatą nutą. Na tym jednak nie kończą się ich atuty, w truskawkach bowiem znajdziemy wiele dobroczynnych składników, w tym witaminy i minerały, a nawet błonnik pokarmowy. Czy jednak ich spożywanie jest bezpieczne dla diabetyków?

Truskawki i cukrzyca – czy ten duet ma rację bytu?

Zacznijmy od tego, że wszystkie owoce zawierają fruktozę, która przyczynia się do wzrostu stężenia cukru we krwi po posiłku. Nie wyklucza to jednak ich spożywania. Według zaleceń WHO oraz PTD, dzienny jadłospis osoby chorej na cukrzycę powinien zawierać co najmniej 400 g warzyw oraz owoców –  z czego 3/4 powinny stanowić warzywa, a 1/4 owoce. Należy przy tym pamiętać o pilnowaniu indeksu glikemicznego (IG). 

Gdy spojrzymy w ten sposób na truskawki, cukrzyca nie będzie wykluczała ich spożycia. Owoce te charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym (25 IG), dlatego nie ma powodu, abyśmy od nich stronili. Wręcz przeciwnie! Nie oznacza to jednak, że możemy opychać się nimi od rana do wieczora – we wszystkim należy zachować zdrowy umiar i pamiętać o tym, że szklanka (~ 150 g) tych owoców przyczyni się do podniesienia glikemii o około 40 mg/dL.

Wartości odżywcze truskawek

Cukrzyca jest chorobą, w leczeniu której odpowiednia dieta odgrywa bardzo ważną rolę. Należy pamiętać o dostarczaniu organizmowi cennych składników odżywczych. Truskawki mogą stanowić fantastyczne uzupełnienie dziennego jadłospisu, ponieważ są doskonałym źródłem witaminy C oraz polifenoli. Dzięki temu, wykazują m.in. działanie przeciwzapalne, wzmacniają układ odpornościowy, pomagają zapobiegać chorobom układu krążenia, a także regulują poziom cholesterolu we krwi. Truskawki zawierają również kwas foliowy, który wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, a także jest bardzo ważnym składnikiem diety kobiet w czasie ciąży. 

Warto również wspomnieć o zawartości błonnika pokarmowego, który przyczynia się do obniżenia glikemii poposiłkowej, jednocześnie pobudzając pracę układu trawiennego i zapobiegając zaparciom.

W jakiej formie serwować truskawki?

Skoro wiemy już, że diabetyk może jeść truskawki, odpowiedzmy na pytanie: w jakiej formie najlepiej je podawać? Przede wszystkim – nie dosładzamy owoców. Oczywiście można jeść je na surowo, jednak u diabetyka najlepiej połączyć je z białkiem oraz tłuszczami. Takie zestawienie spowoduje, że fruktoza zawarta w truskawkach będzie wchłaniała się dłużej, dzięki czemu unikniemy poposiłkowej hiperglikemii. Oto prosty przepis na pyszny deser:

  • Umyte truskawki umieść w salaterce lub pucharku. Możesz je pokroić, jeśli są duże.
  • Na owoce wyłóż kilka łyżeczek jogurtu naturalnego (bez zawartości cukru w składzie).
  • Połóż drugą warstwę owoców i ponownie polej jogurtem.
  • Całość posyp pokruszonymi orzechami i/lub pestkami słonecznika.

 Ciekawym pomysłem będzie również koktajl truskawkowy – wystarczy zmiksować truskawki z kefirem. Smacznego!

Chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach, czy nadchodzących wydarzeniach (m.in. darmowych spotkaniach ze specjalistami)?
Zamów nasz newsletter, a niczego nie przeoczysz!

Zapisz się

Jesteśmy tu dla Ciebie!

Masz pytania, chcesz, abyśmy specjalnie dla Ciebie stworzyli artykuł? napisz na adres: redakcja@szkoladiabetyka.pl

Komentarze (0)