3 min czytania

Dieta w cukrzycy – co wolno jeść?

Zdrowe żywienie oparte jest o system wymienników węglowodanowych oraz białkowo–tłuszczowych, a także o indeks glikemiczny. Posiłki powinny być zintegrowane z insuliną, zwyczajami żywieniowymi i wysiłkiem fizycznym. Prawidłowe żywienie na równi z insuliną odpowiada za poziom glukozy, dlatego wdrożenie dobrych nawyków żywieniowych jest podstawą terapii cukrzycy. Niezdrowy styl odżywiania i brak ruchu jest jednym z czynników środowiskowych, które mogą się przyczynić do rozwoju otyłości oraz cukrzycy typu 2.

Czy istnieje dieta cukrzycowa?

Co wolno jeść? Z jakimi produktami trzeba będzie się pożegnać? To pytania, które często towarzyszą nam na samym początku choroby.

Uważny czytelnik naszego portalu z pewnością już wie, że nie istnieje specjalna dieta cukrzycowa. Zalecenia dietetyczne dostosowane do potrzeb diabetyków opierają się na ogólnych zasadach zdrowej, zbilansowanej diety. Jadłospis przygotowany z myślą o osobie chorej na cukrzycę powinien zatem zależeć nie od samej choroby, ale od innych ważnych parametrów: wieku, płci, aktywności fizycznej (przeczytaj więcej: Cukrzyca a wysiłek fizyczny ) oraz współczynnika BMI (Body Mass Index).

Cele diety w cukrzycy, niezależnie od jej typu, są te same, czyli dotyczą zdrowego odżywiania. Właściwe odżywianie wpływa na glikemię poposiłkową, której wartość decyduje o wyrównaniu metabolicznym mierzonym wartością HbA1c. Osoby otyłe leczone z powodu cukrzycy typu 1 i 2 powinny szczególnie zwracać uwagę na ilość spożywanych kalorii oraz na jakość posiłków. 

Co wolno jeść na diecie chorując na cukrzycę?

Łatwiej zmienić sposób terapii niż nawyki żywieniowe. Jeżeli są one niezdrowe, należy proponować stopniowe wprowadzanie prozdrowotnych zmian, a nie zalecać dietę, której pacjent nie będzie przestrzegał. W leczeniu cukrzycy typu 1 nie można osiągnąć wyrównania poziomu glikemii bez poznania sposobu odżywiania się pacjenta. 

Edukacja pacjenta dotyczy umiejętności oceny ilości spożywanych węglowodanów, a przy leczeniu z wykorzystaniem pompy, także białek i tłuszczów. Planując dietę należy ocenić, czy do choroby przyczyniła się nadwaga bądź otyłość, a także ocenić zwyczaje żywieniowe, kulturowe oraz warunki ekonomiczne. Wybierając produkty spożywcze, pamiętajmy o odpowiednim zbilansowaniu naszej diety w cukrzycy. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne (PTD) zaleca, by 40–50% dobowego zapotrzebowania na energię było pokrywane przez węglowodany, 20–25% przez białko, a 30–35% przez tłuszcze. Zwracajmy uwagę na jakość produktów. W jadłospisie powinny się znaleźć: 

  • Pieczywo pełnoziarniste i razowe, grube kasze, brązowy ryż, ciemne makarony.
  • Oleje roślinne, ryby morskie, orzechy i nasiona.
  • Chudy nabiał, chude mięso indyka, kurczaka, chude wędliny.
  • Warzywa i owoce o niskim indeksie glikemicznym, np.: brokuł, cebula, szpinak, ogórek, bakłażan, grejpfrut, owoce jagodowe.
  • Między posiłkami pamiętamy o piciu wody – przez cały dzień powinniśmy spożyć przynajmniej 30 ml na każdy kilogram masy ciała. 

Należy zaplanować 4-5 posiłków dziennie. Poszczególne posiłki możemy ustalić sami lub skorzystać z pomocy dietetyka klinicznego.

Chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach, czy nadchodzących wydarzeniach (m.in. darmowych spotkaniach ze specjalistami)?
Zamów nasz newsletter, a niczego nie przeoczysz!

Zapisz się

Jesteśmy tu dla Ciebie!

Masz pytania, chcesz, abyśmy specjalnie dla Ciebie stworzyli artykuł? napisz na adres: redakcja@szkoladiabetyka.pl

Komentarze (1)

  • Władysława

    16 października 2021 at 23:58

    Dzięki za poradę !