2 min czytania

Czekolada a cukrzyca

Już jedna jej kostka dziennie może chronić przed chorobami serca i układu krążenia. Czekolada, bo o niej mowa, jest jednym z najpopularniejszych słodyczy, po które uwielbiają sięgać osoby w każdym wieku. Czy jednak diabetyk może spożywać ją bez obaw o swoje zdrowie?

Czekoladowe źródło zdrowia

Za najzdrowszy rodzaj czekolady uznawana jest czekolada gorzka, która zawiera 70–99% kakao, dzięki czemu stanowi znakomite źródło przeciwutleniaczy. Jest również bogata w:

  • białko,
  • magnez,
  • żelazo,
  • potas,
  • fosfor,
  • cynk,
  • wapń,
  • miedź,
  • mangan,
  • niacynę,
  • flawonoidy,
  • teobrominę,
  • błonnik,
  • fenylotylaminę,
  • witaminy A, E i z grupy B,
  • kwasy omega-6.

Czy jednak jej dobroczynnymi właściwościami mogą cieszyć się wyłącznie osoby zdrowe? Okazuje się, że niekoniecznie!

Czekolada w świetle badań 

Wyniki badań, które opublikowało British Journal of Nutrition jednoznacznie pokazują, że regularne spożywanie niewielkiej ilości gorzkiej czekolady może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na nadciśnienie, choroby serca oraz na cukrzycę typu 2. Odpowiada za to obecność flawonoidów, czyli przeciwutleniaczy, które m.in. chronią komórki przed uszkodzeniem.

Wykazano, że gorzka czekolada przejawia właściwości hipotensyjne, a także obniża stężenie cholesterolu LDL. Flawonoidy zawarte w kakao działają również przeciwmiażdżycowo, przeciwzapalnie i antyagregacyjnie (przeciwzakrzepowo). Związki te pomagają również w zwiększeniu wrażliwości tkanek na insulinę, dzięki czemu przyczyniają się do zapobiegania insulinooporności. Udowodniono także ochronne działanie polifenoli na komórki beta wysp trzustkowych, co w efekcie wpływa na poprawę pracy trzustki u osób chorujących na cukrzycę typu 2.

Jaką czekoladę może jeść diabetyk?

Jak widzimy, czekolada (a głównie zawarte w niej kakao) może wykazywać pozytywny wpływ na organizm diabetyka. Nie oznacza to jednak, że możemy spożywać ją bez ograniczeń. Pamiętajmy o dwóch prostych zasadach, które można zamknąć w słowach: ilość oraz jakość. Czekolada dla diabetyka powinna być przede wszystkim nasycona kakao. Warto spróbować również wersji, w których cukier zastąpiono np. stewią. Jeśli mamy ochotę na odrobinę słodyczy, wybierzmy właśnie taki rodzaj czekolady. Pamiętajmy również o tym, by nie spożywać jej dużo – jedna kostka w zupełności wystarczy. Możemy ją spożyć solo lub wykorzystać np. do deseru składającego się z jogurtu naturalnego, owoców i orzechów. Wystarczy zetrzeć nieco gorzkiej czekolady i posypać nią deser, a zyskamy wyjątkowe połączenie smaków.

Chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach, czy nadchodzących wydarzeniach (m.in. darmowych spotkaniach ze specjalistami)?
Zamów nasz newsletter, a niczego nie przeoczysz!

Zapisz się

Jesteśmy tu dla Ciebie!

Masz pytania, chcesz, abyśmy specjalnie dla Ciebie stworzyli artykuł? napisz na adres: redakcja@szkoladiabetyka.pl

Komentarze (0)