5 min czytania

Hiperinsulinemia a insulinooporność – jaka jest różnica?

Zaburzenia gospodarki węglowodanowej wiążą się z poziomem glukozy we krwi i działaniem insuliny. Osoby, których dotykają te problemy, zapewne zetknęły się również z pojęciem insulinooporności. Stanem często współistniejącym z insulinoopornością jest hiperinsulinemia.

Insulina jest hormonem anabolicznym, czyli uczestniczącym w procesach syntezy złożonych, budujących komórki i tkanki związków organicznych z prostszych składników. Główną rolą insuliny jest udział we wchłanianiu glukozy i wolnych kwasów tłuszczowych z krwi do komórek. Ponadto hamuje ona rozkład tłuszczów, stymuluje syntezę glikogenu (materiału zapasowego) i zmniejsza produkcję glukozy (glukoneogenezę) w wątrobie1. W warunkach fizjologicznych poziom insuliny jest proporcjonalny do stężenia cukru we krwi2. Po spożyciu posiłku zawierającego węglowodany poziom glukozy podnosi się i następuje wyrzut insuliny. Wraz z krwią glukoza dociera do komórek, a insulina umożliwia jej wnikanie do ich wnętrza, gdzie może być wykorzystana jako źródło energii niezbędnej do ich funkcjonowania3.

Insulinooporność jest stanem, w którym komórki tkanek insulinozależnych (są to przede wszystkim komórki tłuszczowe, mięśniowe i wątrobowe) słabiej reagują na działanie insuliny,
w wyniku czego do utrzymania prawidłowego poziomu glukozy we krwi konieczne jest zwiększenie wydzielania tego hormonu przez komórki β wysp trzustkowych1.

U osób z insulinoopornością proces wchłaniania glukozy do wnętrza komórek jest zaburzony. Kiedy poziom glukozy wzrasta po spożyciu posiłku, z trzustki uwalniana jest insulina, jednak ściany komórki „stawiają opór” jej działaniu. Dla utrzymania funkcji życiowych komórek glukoza musi zostać przetransportowana do ich wnętrza. Przy występowaniu insulinooporności jest to możliwe dopiero dzięki wzmożonemu uwalnianiu tego hormonu3.

Insulinooporność stanowi pewnego rodzaju mechanizm ochronny w sytuacji nadmiaru składników odżywczych wewnątrz komórek. Zmniejszenie napływu glukozy i kwasów tłuszczowych do obciążonych nadmiarem tłuszczu komórek mogłoby ułatwić powrót do sytuacji neutralnej energetycznie, gdyby nie wzmożone wydzielanie insuliny przełamujące „opór” tkanek w celu utrzymania normoglikemii1.

W przypadku długotrwale utrzymującej się oporności tkanek na insulinę, trzustka produkuje coraz więcej insuliny, aby w ten sposób skompensować jej osłabione działanie. W ten sposób dochodzi do rozwoju hiperinsulinemii2. Stopniowo jednak następuje wyczerpywanie się zdolności wydzielniczych komórek β trzustki i dochodzi do wystąpienia najpierw stanu przedcukrzycowego, a następnie – u części chorych – cukrzycy typu 21,2.  Sugeruje się również, że towarzysząca insulinooporności hiperinsulinemia ma znaczenie dla w rozwoju powikłań związanych z otyłością (metabolicznych, sercowo-naczyniowych i onkologicznych).

Warto podkreślić, że wartości referencyjne dla stężenia insuliny w osoczu są określone jedynie dla stanu na czczo – 3–25 µIU/ml1. Nie ustalono wartości referencyjnych poziomu insuliny po spożyciu posiłku. Przyjmuje się, że powinno wydzielić się jej tyle, aby skutecznie zapobiegać hiperglikemii. Jest to zależne m.in. od składu spożytego posiłku, poziomu stresu, masy ciała, wykonywanego wcześniej wysiłku fizycznego1.

Hiperinsulinemia na czczo jest jednym z pierwszych laboratoryjnie uchwytnych wskaźników świadczących o pojawieniu się zaburzeń metabolicznych towarzyszących nadwadze i otyłości. Stwierdzenie jej u osoby z nadwagą lub otyłością, ale bez hiperglikemii, świadczy o występowaniu zaburzeń metabolicznych, powodujących zwiększone ryzyko rozwoju cukrzycy i jej powikłań.

Diabetolodzy podkreślają, że najczęstszą przyczyną insulinooporności jest otyłość i siedzący tryb życia oraz, że jest ona zazwyczaj konsekwencją nadwagi i otyłości, a nie ich przyczyną. Może ona występować już u osób z niewielką nadwagą, co oznacza, że nawet niewielki nadmiar tłuszczu nagromadzonego w organizmie (szczególnie trzewnego) powoduje niekorzystne skutki metaboliczne1.

Insulinooporność mogą też powodować zaburzenia hormonalne, czynniki genetyczne oraz przyjmowania niektórych leków (np. przeciwdepresyjnych, przeciwpadaczkowych czy antykoncepcyjnych)3.
Związek otyłości z insulinoopornością polega na znacznym obciążeniu komórek nadmiarem zapasów energetycznych przez nagromadzenie tłuszczu w ich wnętrzu, co uruchamia szereg mechanizmów ograniczających dalszy napływ glukozy i kwasów tłuszczowych. Dodatkowo nadmiar insuliny sprzyja przybieraniu na wadze, między innymi dlatego, że nasila ona odkładanie tłuszczów w tkance tłuszczowej4. Powstaje błędne koło, gdyż nadmierna masa ciała powoduje wystąpienie insulinooporności, która z kolei nasila rozwój otyłości4.

Najskuteczniejszym sposobem poprawy wrażliwości tkanek na insulinę, a tym samym zmniejszenia hiperinsulinemii, jest zwiększenie aktywności fizycznej i stosowanie zasad zdrowego żywienia oraz zmniejszenie nadmiernej zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie i redukcja masy ciała1. Aktywność fizyczna, nawet podejmowana w niewielkim stopniu przynosi znaczące efekty zdrowotne.

Stosowanie zdrowej diety – składającej się z produktów jak najmniej przetworzonych, zawierającej jak najwięcej warzyw, a wykluczającej słodycze, produkty z białej mąki itp. – oraz regularna aktywność fizyczna poprawiają wrażliwość tkanek na insulinę lepiej niż jakikolwiek lek1.

Insulinooporność i towarzysząca jej hiperinsulinemia mogą być wstępem do rozwoju cukrzycy typu 2 i jej poważnych powikłań. Jednak można również ją zmniejszyć oraz jej zapobiegać, prowadząc zdrowy styl życia, dbając o właściwą dietę i odpowiednią ilość wysiłku fizycznego.

  1. https://www.mp.pl/endokrynologia/ekspert/288739,insulinoopornosc-jako-pseudochoroba-powszechny-problem-w-gabinecie-diabetologa-i-endokrynologa; dostęp: 24.01.2024 r.;
  2. https://diabetyk24.pl/blog-section/o-cukrzycy/hiperinsulinemia-objawy-przyczyny-normy-i-leczenie-dieta; dostęp: 24.01.2024 r.;
  3. https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/cukrzyca-i-insulinoopornosc/insulinoopornosc-zacznijmy-od-podstaw/; dostęp: 24.01.2024 r.;
  4. https://www.mp.pl/insulinoterapia/ekspert/zdaniem-eksperta/214929,otylosc-a-insulinoopornosc; dostęp: 24.01.2024 r.

Chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach, czy nadchodzących wydarzeniach (m.in. darmowych spotkaniach ze specjalistami)?
Zapisz się do naszego newslettera, a niczego nie przeoczysz!

Zapisz się

Jesteśmy tu dla Ciebie!

Masz pytania, chcesz, abyśmy specjalnie dla Ciebie stworzyli artykuł? napisz na adres: redakcja@szkoladiabetyka.pl

Komentarze (0)