Spis treści:
Kontrola glikemii
Jesienią wiele czynników składa się na utrudnienie utrzymania glikemii na właściwym poziomie1. Po pierwsze, temperatura otoczenia wpływa na poziom cukru we krwi. Podczas chłodnej pogody organizm zużywa więcej energii, aby utrzymać optymalną temperaturę ciała. Doprowadzić to może do spadku poziomu cukru we krwi – zwłaszcza jeśli dieta i leczenie nie są prawidłowo dobrane lub pacjent nie stosuje się do zaleceń2.
Po drugie jesienna, chłodna aura nierzadko powoduje zmianę trybu życia na bardziej siedzący, sprzyja wzrostowi apetytu oraz częstszym przeziębieniom, infekcjom, co znacząco wpływa na prawidłową kontrolę glikemii1.
Intensywna kontrola glikemii jest szczególnie potrzebna podczas infekcji1,3. Zakażenia nie tylko występują częściej u chorych ze źle kontrolowaną cukrzycą, ale także nasilają zaburzenia metaboliczne cukrzycy4. W przebiegu infekcji w organizmie zachodzi wiele procesów powodujących wzrost glikemii mimo przestrzegania zaleceń dotyczących terapii i diety3,4.
Dlatego jeśli jesienią, a zwłaszcza w trakcie infekcji, nasilają się wahania poziomu glukozy we krwi należy bardzo często monitorować zmiany stężenia glukozy oraz zwracać uwagę na strzałki trendu. Niezbędne w takich sytuacjach może okazać się zastosowanie systemu do ciągłego monitorowania glikemii (CGM), który znacząco ułatwiają kontrolę nad nieprzewidywalnym stężeniem glukozy we krwi. Dzięki temu można zapobiec niedocukrzeniom lub interweniować w przypadku przedłużającej się hiperglikemii1.
CGM
Jedną z propozycji CGM, jaką oferuje polski rynek, jest system ciągłego monitorowania glikemii Anytime CT3 od firmy Genexo. System pozwala na śledzenie poziomu glukozy we krwi, w czasie rzeczywistym w dowolnym miejscu i czasie przez 24h na dobę. Wyniki pomiarów (za pomocą Bluetooth) przesyłane są na bieżąco do aplikacji AnytimeWell na smartfonie, dzięki temu są zawsze pod ręką. Substancje takie, jak: paracetamol czy tak popularna w okresie jesiennym – witamina C mogą fałszować wyniki CGM. Nowoczesny system CGM Anytime CT3 wyposażony jest w dodatkową funkcję – automatycznej korekcji dla tych substancji, dzięki temu użytkownik ma pewność prawidłowego wyniku. Zastosowanie systemu CGM Anytime CT3 zastępuje badania poziomu glukozy za pomocą glukometru. System jest dokładny, wygodny i oferowany w korzystnej cenie. Wysoka dokładność systemu – MARD na poziomie 9,07% została potwierdzona w badaniu klinicznym. Ponadto CGM Anytime CT3 pozwala na dawkowanie insuliny na podstawie odczytów z CGM. Wyposażony jest w alerty predykcyjne, alarmujące o zbliżającej się hipo- czy hiperglikemii. Umożliwia to zareagowanie z wyprzedzeniem na wahania w poziomie glukozy. Dzięki temu można lepiej kontrolować cukrzycę i na bieżąco dostosowywać leczenie, dietę lub styl życia.
Nie musisz już wybierać między jakością a ceną.
Chcesz wiedzieć więcej? Zapraszamy na stronę
Dieta
Lato to pora roku z bogactwem młodych świeżych warzyw i owoców sezonowych. Z nadejściem jesieni produkty sezonowe zmieniają się, co wymusza zmiany w diecie. Nadal jednak do dyspozycji jest wiele świeżych i kiszonych warzyw, a także owoców, na których powinno się bazować, pamiętając o wybieraniu tych o niskim indeksie glikemicznym. Do nich należą zielone warzywa liściaste (sałata, szpinak, endywia, cykoria) i warzywa kapustne, które charakteryzują się wysoką gęstością odżywczą – przy niewielkiej dawce kalorii dostarczają znaczną ilość składników odżywczych: witamin, minerałów, błonnika6. Warzywa cebulowe (cebula, czosnek, por) są również bogate w witaminy i minerały, a ponadto zawierają inne składniki mocno wzmacniające odporność, o naturalnym działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym6. Inne warzywa o niskim indeksie glikemicznym to papryka, cukinia, ogórki i pomidory.
Jesienią i zimą łatwo dostępne są warzywa korzeniowe takie, jak: buraki, marchewka, pietruszka i seler. Jednak po obróbce termicznej ich indeks glikemiczny wzrasta. Warto dlatego korzystać z nich w postaci surowej. Spożywanie ich po obróbce termicznej dopuszczane jest, jeśli stanowią one jedynie dodatek, a nie główny składnik dania. Wprowadzenie do potrawy składników białkowych, zdrowych tłuszczów i innych źródeł błonnika np. warzyw o niższym indeksie glikemicznym obniży jego wartość w całym daniu6.
Dla zdrowia warto również włączyć do jadłospisu kiszonki1,6. Poprawiają trawienie, wspierają prawidłową mikroflorę jelit i wspomagają perystaltykę. Fermentowane produkty spożywcze wpływają również na odporność. Bakterie probiotyczne pomagają w walce z niektórymi patogenami, a korzystne działanie na mikroflorę jelitową wzmacnia barierę ochronną i pomaga w radzeniu sobie z infekcjami. Dodatkowo kiszonki są bogate w witaminę C. Warto zaznaczyć, że kiszone warzywa zwykle mają niski indeks glikemiczny i niewielki wpływ na wartość glikemii w organizmie1.
Suplementacja witaminą D
Diabetykom zalecana jest suplementacja witaminą D7. Jest ona składnikiem zaangażowanym w liczne procesy fizjologiczne, w tym właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego. Osoby z zaburzeniami metabolicznymi, jak cukrzyca, należą do grupy ryzyka niedoboru tej witaminy i zapewnienie im odpowiednio dobranej suplementacji jest niezbędne dla utrzymania jej optymalnego poziomu i dobrego stanu zdrowia. Dodatkowo ze względu na położenie geograficzne u mieszkańców Polski syntezę skórna tej witaminy jest na ogół niewystarczająca, dlatego jej systematyczna suplementacja jest kluczowa dla zdrowia8.
Aktywność fizyczna
Dla zachowania zdrowia, kondycji i utrzymania cukrzycy pod kontrolą należy pamiętać o aktywności fizycznej1,7. Związany z jesienią spadek aktywności może wpływać na poziom cukru. Warto spróbować znaleźć nowe, dopasowane do warunków pogodowych, własnych upodobań i sprawności formy ruchu, jak np. nordic walking, czy joga.
Sen i odpoczynek
Jesień w przyrodzie to pora na zwolnienie tempa. Organizm potrzebuje odpoczynku, który wraz z odpowiednią dietą i odpowiednią dozą aktywności pomaga utrzymać odporność i uniknąć jesiennych infekcji9. Warto też przypomnieć, jak ważne dla zdrowia jest wysypianie się i właściwa higiena snu. Zła jakość snu i jego nieodpowiednia długość mogą prowadzić do pogorszenia wyrównania metabolicznego7.
Po nawet najpiękniejszym lecie zawsze nadchodzi jesień. Nie musi być smutna i przygnębiająca, ale wraz z jej nadejściem trzeba zwrócić baczniejszą uwagę na swoje zdrowie, pamiętając o regularnych pomiarach cukru i dostosowaniu codziennej rutyny do zmieniającej się pory roku.
Referencje:
- https://diabetyk.org.pl/jak-zadbac-o-zdrowie-osoby-z-cukrzyca-jesienna-pora/
- https://www.mojacukrzyca.org/?a=text&id=6687&des=czy-temperatura-wplywa-na-poziom-cukru-we-krwi-jakie-urzadzenia-beda-przydatne-sprawdzilismy
- Kapała A., Czas jesiennych infekcji; http://diabetologiaonline.pl/diabetyk_cukrzyca2,info,416,0.html
- Janeczko-Sosnowska E., Zakażenia u chorych na cukrzycę; http://diabetologiaonline.pl/lekarz_diabeto_adoz,info,129,0.html
- https://www.cgmgenexo.pl/anytime/
- https://www.mojacukrzyca.org/?a=text&id=5722&des=warzywa-jesienia-i-zima-co-idealnie-sprawdzi-sie-na-talerzu-diabetyka
- Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u osób z cukrzycą – 2025. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. Curr Top Diabetes, 2025; 5 (1): 1 – 157.
- Kuciński J, Fryska Z, Wołejko A, Semeniuk P, Burczyk R, Górna N, Łabuda A, Mazurek E. Aktualne zalecenia w Polsce dotyczące suplementacji witaminy D. Med Og Nauk Zdr. 2023; 29(4): 277–282.
- https://www.mojacukrzyca.org/?a=text&id=6072&des=jak-zadbac-o-zdrowie-na-jesien-5-praktycznych-wskazowek
- MARD (Mean Absolute Relative Difference) wyrażony jest w % i oznacza średnią błędu bezwzględnego między wartościami CGM a wartościami referencyjnymi (pomiar glukozy we krwi żylnej na urządzeniu referencyjnym). MARD to miara błędu – zatem im niższa jest jego wartość, tym system jest bardziej dokładny.
- Przeznaczony do zastąpienia badań poziomu glukozy wykonywanych glukometrem. Należy pamiętać, że dawkowanie insuliny, w przypadku każdego systemu CGM, powinno być oparte o wytyczne dot. leczenia od lekarza prowadzącego.
System CGM Anytime CT3 – System ciągłego monitorowania glikemii
Importer i podmiot prowadzący reklamę: Genexo Sp. z o. o., Producent: Zhejiang POCTech Co., Ltd., Autoryzowany Przedstawiciel w UE: Prolinx GmbH.
System CGM Anytime CT3 przeznaczony jest dla Pacjentów z cukrzycą w wieku 18 lat i starszych.
System CGM Anytime CT3 jest przeznaczony do zastąpienia badań poziomu glukozy wykonywanych za pomocą glukometru. Należy pamiętać, że dawkowanie insuliny, w przypadku każdego systemu CGM, powinno być oparte o wytyczne dot. leczenia od lekarza prowadzącego.
DIA/10.2025/01
To jest wyrób medyczny. Używaj go zgodnie z instrukcją używania lub etykietą.