4 min czytania

Dieta w cukrzycy MODY

Jedną z najskuteczniejszych i najważniejszych strategii mających na celu poprawę naszego życia w chorobie, jest zastosowanie odpowiedniej diety. Czy wiesz, co powinieneś jeść, jeżeli chorujesz na cukrzycę typu MODY?

Leczenie dietą

Choć w większości typów cukrzycy dieta traktowana jest wyłącznie jako działania towarzyszące odpowiedniej terapii lekowej, która jest podstawą – cukrzyca monogenowa rządzi się nieco innymi prawami. W zależności od jej podtypu, odpowiedni sposób żywienia może nawet zastąpić leczenie z wykorzystaniem farmaceutyków. 

Jak powinna wyglądać dieta w cukrzycy MODY?

W przypadku każdej choroby przewlekłej, a także w sytuacjach, gdy nasze samopoczucie z jakiegoś powodu nagle się pogarsza, intuicyjnie zaczynamy zwracać większą uwagę na to, jak się odżywiamy. Rezygnujemy z niezdrowych dań, potrawy przyrządzamy na parze lub w piekarniku, unikamy smażenia. Przestajemy pomijać śniadanie, które tak często umyka naszej uwadze w porannym pośpiechu. 

Oprócz wyeliminowania niezdrowych nawyków żywieniowych, warto przypomnieć sobie o zdrowych zasadach diety. Cukrzyca typu MODY, podobnie jak wszystkie pozostałe rodzaje cukrzycy, nie wymaga żadnego specjalistycznego jadłospisu. W zupełności wystarczy zachowanie podstawowych zasad zdrowego żywienia przy jednoczesnym wyeliminowaniu węglowodanów prostych.

Odpowiednio zbilansowane posiłki

Aby uniknąć dolegliwości, jakie może wywoływać niestabilna glikemia, warto skupić się na dostarczaniu organizmowi znacznie mniejszych porcji, lecz spożywanych częściej. Regularność dań, zbilansowane proporcje składników odżywczych oraz lekkostrawność – to skuteczny sposób na wyregulowanie metabolizmu oraz poziomu glukozy we krwi. Unikniemy zarówno hiperglikemii poposiłkowej, jak i nagłych hipoglikemii w ciągu dnia. 

W regulacji poziomu cukru pomoże nam również spożywanie wystarczających ilości wody. Według dietetyków, każdego dnia powinno się spożywać co najmniej 30 ml wody na każdy kilogram masy ciała. 

Zasady zdrowego żywienia w cukrzycy typu MODY

Dieta odpowiednio zbilansowana powinna bazować na proporcjach: 45% węglowodanów złożonych + 25-40% tłuszczy + 15-20% białka. Trzymając się tej zasady, ustalamy prawidłowe proporcje składników odżywczych. Wybierając ich źródła w pożywieniu skupiamy się przede wszystkim na jakości poszczególnych produktów. Pamiętajmy również o zapoznaniu się z ich składem.

  • Zboża i produkty zbożowe

Pełnoziarniste i razowe pieczywo (np. typu graham), makaron z mąki razowej lub żytniej, makaron sojowy, ryż brązowy, kasza jaglana, kasza jęczmienna, kasza gryczana, kasza kuskus, komosa ryżowa, płatki orkiszowe, płatki owsiane, płatki ryżowe itd.

  • Wartościowe źródła tłuszczy

Oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, olej rzepakowy, olej lniany, awokado, ryby morskie, orzechy, pestki, nasiona itd.

  • Gdzie znajdziemy białko?

Chude mięso kurczaka, indyka, królika, cielęcina, wołowina, wieprzowina.

Półtłuste lub chude przetwory mleczne: kefir, maślanka, sery twarogowe, jogurty naturalne.

  • Warzywa i owoce – źródło witamin i minerałów

Rośliny krzyżowe, m.in. brokuł i kalafior, a także cukinia, szpinak, sałata, ogórek zielony, pomidor, bakłażan, kapusta włoska, cebula, grejpfrut, cytryna, owoce jagodowe itd. 

Precyzyjne ułożenie oraz dostosowanie diety do naszego trybu życia warto powierzyć wykwalifikowanemu dietetykowi. Sami dodatkowo możemy pamiętać o zasadach zdrowego przyrządzania posiłków: tam, gdzie to możliwe, unikamy dodawania tłuszczu, zaś sól kuchenną zastępujemy ziołami.

 

Bibliografia:
Polish Diabetes Assiciation. 2021 Guidelines on the management of patients with diabetes. A position of diabetes Poland. Clinical Diabetology, 2021, Vol. 10, No. 1
Podstawowe zasady diety cukrzycowej – praktyczny poradnik dla pacjenta z cukrzycą oraz z zaburzeniami typu insulinooporności – oprac dr n. med. Głowania A.
Nowak-Oczkowska A. i inni, Cukrzyca typu MODY – obserwacje diabetologiczne, Endokrynol. Ped. 2018.17.2.63.89-96
Skupień J., Małecki M. T., Rozbudowywanie podziału cukrzycy – nowe podtypy i możliwości lecznicze, Diabetologia Praktyczna 2007, tom 8, nr 1

Jesteśmy tu dla Ciebie!

Masz pytania, chcesz, abyśmy specjalnie dla Ciebie stworzyli artykuł? napisz na adres: redakcja@szkoladiabetyka.pl